Zbavte se prachu v dílně

Všudypřítomný prach v dílně je ten největší a zároveň nejčastější nepřítel každého truhláře a kutila, který pracuje se dřevem. A to nejen pro jeho plíce, ale i pro samotnou práci.


Jemný prach vzniká především při broušení, ale i při řezání, frézování nebo při hoblování.

Prach z tvrdých dřevin je karcinogenní, i z těch u nás zcela běžných jako například dub nebo buk, což si ale velká spousta lidí vůbec neuvědomuje nebo nepřipouští.

Klasické odsavače pilin s filtračním vakem z látky dokážou filtrovat částice pouze do velikosti cca 30 mikronů. Částice prachu, které jsou menší než 30 mikronů propouští látkový filtrační vak postupně ven. Zejména při zapnutí odsavače dojde tlakem ventilátoru k nafouknutí filtračního vaku a tento prach z povrchu vaku doslova vystřelí do okolí. Toto dokáže eliminovat odsavač pilin s mikrofiltračním nástavcem nebo cyklonový odsavač.

Prach do okolí

Prst bez prachu
Setření prachu prstem

Řezání s respirátorem

V profesionálních truhlárnách a samozřejmě i v menších dílnách se stále hojně používá staré odsávání bez mikrofiltrace.

Ani cyklonový odsavač s mikrofiltrem vám nezaručí, že ve vaší dílně nebude volně poletovat žádný prach. Prach vám totiž může unikat od kotouče na kotoučové pile ještě dřív, než jej pojme horní odsávací kryt nad kotoučem. Stejně tak vám všechen prach nepojme ani vysavač připojený k horní frézce, pokud frézujete s větším úběrem materiálu.

Abyste své zdraví maximálně chránili, museli byste v dílně pravidelně větrat a neustále nosit nasazený respirátor typu FFP3 a ten pravidelně měnit. Ale ruku na srdce, kdo by chtěl pracovat v průvanu, neustále dotápět vyvětrané teplo a komu je příjemná práce s respirátorem na obličeji?


Pro všechny ty, kteří chtějí ochránit své zdraví, nechtějí vypouštět teplo ze své dílny a chtějí pracovat pohodlně a bez respirátoru na obličeji v čisté, nezaprášené dílně, je tady filtrační jednotka Laguna AFlux12, velmi výkonný filtr vzduchu.


K čemu filtr vzduchu slouží?

A jak filtrační jednotka Laguna Aflux12 funguje, k čemu přesně slouží, pro koho je určená a do jakých prostor je vhodná?

Filtr vzduchu Laguna Aflux12 dokáže velmi rychle vyčistit vzduch ve vaší dílně od polétavého prachu a pomůže vám zbavit se jemného prachu, který klasický látkový odsavač pilin a prachu propustí.

Aflux12
Aflux12 v dílně

Jak funguje filtrační jednotka?

Filtrační jednotka dosahuje průtoku vzduchu až 2038 m3/hod. a je osazena dvěma jemnými filtry.
Vnější elektrostatický filtr slouží pro odfiltrování větších částic prachu do velikosti 5 mikronů.
Vnitřní látkový filtr slouží pro filtraci velmi jemného prachu do velikosti až 1 mikron. To ve vaší dílně zajistí čistý vzduch zbavený polétavého prachu.

Elektrostatický filtr
Látkový filtr

Pro koho nebo kam je filtr vzduchu určený?

Určitě pro všechny, kteří chtějí eliminovat množství prachu ve své dílně. Tedy pro ty, kterým záleží na svém zdraví.
Dílnu o velikosti 10 x 10 m s výškou stropu 4 metry vyčistíte na nejvyšší výkon během 12 minut. Je tedy určený i pro větší dílny.

Žádný filtr vzduchu nenahrazuje odsavač prachu a pilin, ale pomůže Vám zbavit se jemného prachu, který vzniká při obrábění dřeva. Filtr vzduchu také zachytí jemný prach, který projde látkovým filtrem odsavače pilin bez mikrofiltru.


Filtrační jednotka Laguna AFlux12

Jednotka je vybavena motorem o výkonu 150 W s průtokem vzduchu regulovaným ve třech stupních 917, 1240 a 2038 m3/hod.

Štítek
Diody

Čistit vzduch můžete nepřetržitě, nebo použít časovač pro čištění ve čtyřech časových úsecích. Časovač můžete nastavit na půl hodiny, hodinu, dvě hodiny a čtyři hodiny.

Díky dálkovému ovládání můžete jednotku umístit vysoko pod strop vaší dílny, nebo i pod stůl formátovací pily či kamkoli na pracovní stůl.

Aflux12 pod stolem
Aflux12 na stropě

Filtr je na boční straně vybavený indikátorem průtoku vzduchu. Ručička na boční straně vám tedy ukazuje, jestli je průtok vzduchu přes filtr dostatečný, nebo už příliš nízký a je potřeba filtry vyčistit nebo vyměnit.

Indikátor

Ve filtrační jednotce jsou celkem dva filtry. Vnější elektrostatický filtr slouží pro odfiltrování větších částic prachu do velikosti 5 mikronů. Je v plechovém rámečku, který ho chrání proti mechanickému poškození nebo poškození vlhkostí na rozdíl od konkurenčních filtrů, které jsou pouze v rámečku z papíru.

Filtr v plechovém rámečku
Filtr v papírovém rámečku
Čištění filtru vodou

Díky tomu můžete tento filtr v průběhu jeho životnosti čistit pomocí stlačeného vzduchu nebo jej pro vyšší efektivitu propláchnout tekoucí vodou.

Vnitřní látkový filtr slouží pro filtraci velmi jemného prachu do velikosti až 1 mikron. Látkový filtr má celkem tři kapsy pro zvětšení plochy filtrace, do těchto kapes se průběžně zachytává odfiltrovaný prach. Tento filtr opět můžete čistit pomocí stlačeného vzduchu.

Čištění filtru vzduchem
Látkový filtr 3 kapsy

Ideální je při signalizaci zaplnění vyčistit oba filtry. Pokud už čištění není dostatečné pro ideální průtok vzduchu, je potřeba filtr vyměnit za nový. Častěji budete měnit vnější elektrostatický filtr, po výměně tří elektrostatických filtrů doporučujeme vyměnit i vnitřní látkový filtr za nový.

V balení filtru AFlux12 najdete kromě filtrační jednotky, jednoho elektrostatického filtru a jednoho látkového filtru ještě dálkové ovládání, dvě baterie do ovládání, 4 gumové nožičky a 4 matice a šrouby s okem pro zavěšení filtru na strop.

Příslušenství

Pamatujte na bezpečnost a zdraví při práci. Nenechte, aby vám práce nebo koníček vědomě či nevědomě ničili to nejcennější, co máte.




Související produkty

Zpět na seznam článků