Kompletní průvodce svěrkami na dřevo

Svěrky, sponky nebo ztužidla na dřevo jsou neodmyslitelnou součástí dílny každého profesionálního truhláře i domácího kutila. Pokud se poohlížíte po vhodných svěrkách, ale nejste si jisti, které pro svou práci zvolit, připravili jsme pro vás kompletního průvodce světem upínacích nástrojů napříč spektrem. Ať na drobnou práci nebo pro masivní desky, tento přehled vám udělá při vašem výběru jasno.

druhy truhlářských svěrek

Druhy truhlářských svěrek

Při výběru správného náčiní je zapotřebí zvážit, jaký druh práce plánujete vykonávat a s jakým druhem materiálu budete pracovat. Podle typů svěrek rozlišujeme několik základních skupin, které se vzájemně liší podle materiálu i způsobu použití. Každý z těchto typů se může vyskytovat v bezpočtu různých variant a lze je využít k nejrůznějším účelům i mimo jejich primární určení.

V jednoduchosti lze truhlářské svěrky rozdělit následujícím způsobem:


Truhlářské svěrky

Stisknou a už nepustí

Klasické truhlářské ztužidlo neboli „knecht“ je nejběžnější a nejpoužívanější druh upínacích nástrojů a používá je snad každý truhlář. Hodit se ale bude kdykoliv, kdy je třeba k sobě stáhnout jakékoliv dva předměty. Je to výborný pomocník do každé dílny a pro každou práci, a to nejen se dřevem.

Šroubové svěrky jsou nejčastěji k dostání v délkách od 150 mm až po 1 metr. Čelisti, opatřené plastovými krytkami proti poškození obrobků, disponují profilovanými litinovými rameny uchycenými na ocelové tyči. Rukojeti jsou potažené lehkým, ale pevným silikonovým potahem Soft-Grip, aby se při práci lépe držely. Navíc díky tomu nebudete mít pocit, že musíte vyvinout velkou sílu proti proklouznutí ruky, jako je tomu u klasických dřevěný rukojetí.

Truhlářská svěrka obuvnictví
truhlářská svěrka základní spojení materiálů
truhlářská svěrka na spojení kovových materiálů

Jednoruční rychloupínací svěrky

Náhradní ruce, které budete mít vždy k dispozici

Rychloupínací svěrka je skvělým pomocníkem všude tam, kde jedny ruce nestačí. Hodit se bude při lepení či šroubování jednotlivých dílců, při uchycení materiálu ke stolu, ke stojanové vrtačce či k vodicímu pravítku na stroji a při dalších činnostech, kde si musíte vystačit jen s jednou volnou rukou. Splní svou funkci ihned a bez dalšího nastavování.

Jednoruční rychloupínací svěrky představují nejrychleji použitelný nástroj pro uchycení obrobku. Jsou speciálně určené na rychlé uchycení dílců, nicméně nejsou vhodné pro stahování větších ploch a masivních materiálů. Je třeba mít na paměti, že i v případě dlouhodobého zpracovávání obrobků s jejich pomocí může upínání časem ztrácet pevnost, a proto je pro tento druh práce vhodné vyměnit je raději za korpusové svorky.

rychloupínací svěrky jednoruční
jednoruční svěrka IGM

Na první pohled jednoruční svěrky poznáte podle typické mechaniky s ruční pojistkou pro rychlé uvolnění čelistí a také podle „trčící“ vodicí tyče. Disponují robustními plastovými nebo hliníkovými čelistmi s gumovými konci a kluzné kolejnice z kalené oceli v délce od 150 mm do 1200 mm podle materiálu čelistí.


Pákové rychloupínací svěrky

S přehledem nahradí všechny ostatní svěrky

Páková svěrka se vyznačuje snadným upínacím systémem, má celokovové tělo a odolnou konstrukci. Nemusíte se tak bát jejího poškození nebo opotřebení, jako u plastových jednoručních svěrek. Mimoto máte k dispozici hned dva druhy těchto báječných a v mnoha případech bezkonkurenčních pomocníků.

Modrá řada pákových svěrek IGM stojí za pozornost zejména svou kompatibilitou s vodicími lištami všech známějších značek, jako je FESTOOL, Makita, Bosch, Metabo, aj., jelikož jejich čelist lze zasunout do 12mm vodicí T-drážky. Zároveň je možné je využít i pro upevnění dřeva do hoblic, mají totiž vynikající účinnost a díky plastovým krytkám nepoškodí uchycený obrobek.

modrá páková svěrka v liště
páková svěrka modrá

Červená řada pákových svěrek se vyznačuje vysokou upínací silou, která přesahuje až 400 kg. Oproti modré variantě sice není možné je upnout do vodicích lišt, z hlediska použití jsou však velmi univerzální a rychle se stanou vaším oblíbeným nástrojem. Zastanou funkci klasických truhlářských ztužidel, jednoručních i korpusových svěrek při zachování lehkosti jednoručního použití, robustní konstrukce i vysoké upínací síly.
Za nás jsou prostě TOP!

páková svěrka červená
pákové svěrky červené řady

Klešťové svěrky

Přidrží (nejen) svrtávací přípravky jemně, ale pevně

Klešťová svěrka je speciální nástroj vyznačující se kompatibilitou se všemi svrtávacími a montážními přípravky IGM a Kreg. Jestliže tedy tito šikovní pomocníci mají místo ve vaší dílně, tento druh svorky je jejich velmi vhodným doplňkem, bez něhož se takřka neobejdete.

I bez těchto přípravků však využijete výhod klešťových svorek, kterými jsou velké dosedací plochy, které udržují obrobky v jedné rovině. Hodí se i plynulá regulace tlaku čelistí a možnost jeho jemného doladění pomocí šroubu, díky níž je lze použít pro práci s křehčími materiály, aniž byste se museli obávat jejich poškození.

klešťová svěrka a svrtávací přípravek
klešťová svěrka detail

Korpusové svěrky

Hravě s nimi zvládnete lepení spárovky i korpusových dílců

Korpusové svěrky jsou základním nástrojem na spárovku a další velké projekty, kterých se s nimi nemusíte bát. Mají velkou dosedací plochu, která i po stažení zůstává rovnoběžná a díky této konstrukci jsou velmi stabilní a po otočení upínacích čelistí lze svěrku proměnit na roztahovák.

V nabídce IGM najdete dvě verze korpusových svěrek, přičemž základní rozdíl mezi nimi je velikost upínací síly. Zatímco základní korpusové svěrky mají sílu „pouze“ 180 kg, produkty opatřené přívlastkem HD disponují upínací silou až 800 kg. A to už je řádný pomocník! Ani při lepení těch největších spárovek se nemusíte obávat, že by se vám při lepení kvůli nízkému tlaku lepené desky rozjely.

spárovka a korpusové svěrky
schůdky s pomocí korpusové svěrky

Výhodou „korpusovky“ je i patentovaný protiskluzový systém s výklopnou pákou, který pomůže zafixovat i ten nejméně stabilní obrobek. Ideálním pomocníkem jsou pak křížové spojky. Ty vám pomohou při lepení rámových konstrukcí a udrží i těžké desky.

Díky délce až 150 cm se můžete vrhnout i na pořádnou stolovou desku i přesto, že nemáte zrovna po ruce vysokotlaké lisovací stroje na spárovky jako z profi dílny. Díky korpusovým svěrkám se nemusíte bát výroby korpusů skříněk ani jejich samotné montáže a usazení. Všechny tyto a další práce s nimi bez problému zvládnete.

vrtání se svěrkami
svěrka jako podklad pro práci



Trubkové svěrky

Nenechte se omezovat velikostí

Oproti těm korpusovým mají trubkové svěrky jednu velkou výhodu: omezeni jste pouze délkou klasické ocelové instalatérské roury. Nestačí vám ani ta? Spojte dvě! Systém spočívá v tom, že jednu část čelistí zašroubujete na ocelovou trubku o průměru 26,9 mm (se závitem G 3/4"), zatímco druhá čelist se na opačný konec trubky pouze nasune a svěrky jsou připravené k použití. Čelisti jsou vybavené stabilizačními nožkami, které Vám pomáhají pro snazší přístup a práci. Celá tato konstrukce je z litiny s upínáním pomocí masivní kliky.

trubkové svěrky
Trubkové svěrky roztažené

Podobně jako u korpusových svěrek, ani zde není nutné pro dosažení uspokojivých výsledků vlastnit drahé vysokotlaké lisovací stroje. Tlak a stabilita při stahování materiálu nicméně nedosahuje úrovně korpusových ztužidel.

Dejte ale pozor. Vzhledem k proměnlivému (ne)ošetření povrchu použitých trubek je zde zvýšená pravděpodobnost jejich znečištění lepidlem, což může zapříčinit omezení posuvu hybné čelisti. Vzhledem k užitné hodnotě v poměru k pořizovací ceně se však jedná o nejdostupnější řešení pro lepení větších spárovek či stahování delších dílců.


Rámové svěrky

Specialitka pro velkoplošné rámy

Rámové svěrky jsou, jak napovídá jejich název, určeny prakticky výhradně pro práci s rámy, zejména pak těmi velkoplošnými. I když je lze částečně nahradit svorkami jiných typů, jen s rámovými ztužidly bude práce dokonalá jak z hlediska výsledku, tak i pracnosti.

K dispozici je rámová svěrka celoplastová s nylonovým popruhem a druhá varianta také plastová s navijákem a kyvnými prvky v rozích, díky nimž lze stahovat i nepravidelné tvary. Tyto dva modely ocení zejména kutilové.

Profesionální práci umožní celokovová stahovací svěrka na rámy s hliníkovým tělem pro přesné a pevné upnutí. Je rovněž vybavena kyvnými prvky, ale upínání je řešené s pomocí ocelového pásu umístěného v těle navijáku. Díky tomu je zajištěna bezpečná a rychlá manipulace se svěrkou.

kovová rámová stahovací svěrka
plastová rámová svěrka s navijákem

Pružinové svěrky

Velký kolíček pro malé přichycení

Pružinová svěrka není svěrka v pravém slova smyslu. Je pružná a stisk má jen velmi lehký, a proto ji lze přirovnat k takovému většímu prádelnímu kolíčku. Využijete ji k rychlému a snadnému přichycení drobnějších předmětů jako jsou nejrůznější lamely či dekorativní lišty, které nepotřebují vysokou upínací sílu a zároveň jim hrozí poničení při příliš silném uchycení.

I přes svou jemnost je pružinová svěrka velmi odolná. Silná, žárem kalená ocelová pružina vydrží téměř vše, aniž by se otlačila či jinak zdeformovala. Výkyvné čelisti pomohou k lepšímu přichycení k obrobku a vhod přijdou také pogumované rukojeti, které zabrání nechtěnému vyklouznutí nástroje z ruky.

pružinová svěrka detail
pružinové svěrky

Dřevěné excentrické svěrky

To pravé pro modeláře a výrobce hudebních nástrojů

Tyto svěrky, jak už název napovídá, mají upínací čelisti ze dřeva, ovšem vodicí tyč je, kvůli zajištění proti nechtěnému pohybu, z oceli. Na našem e-shopu nabízíme dřevěné svorky v různých délkách od 290 do 690 mm, z nichž všechny jsou opatřeny měkkými korkovými podložkami proti poškození obrobku.

Dřevěná excentrická svěrka nedisponuje vysokou upínací silou. Díky tomu jsou vhodné pro použití na křehké a citlivé obrobky, u nichž by hrozilo poškození či rozdrcení tlakem v případě špatného odhadnutí upínací síly klasickou truhlářskou svěrkou. Využití mají hlavně při jemné práci, jako je modelářství, výroba hudebních nástrojů, případně lepení dýhy či jemných hran při dodělávání detailů nebo restaurování starého nábytku.

dřevěná svěrka
dřevěná svěrka na hudební nástroje

Pakliže rádi využíváte svěrky jako věrné pomocníky ve své dílně a často a rádi je používáte, budou se vám hodit také náhradní plastové podložky čelistí, které se časem opotřebovávají a mohou zanechávat na upínaných obrobcích nežádoucí otlaky. Na našem e-shopu je naleznete spolu s dalším příslušenstvím ke všem hlavním druhům svěrek.

K přehlednému uspořádání a uložení svěrek se bude hodit také kompaktní závěsný držák na zeď. Ačkoliv je primárně určen na korpusové a šroubové svěrky, bez problému do něj uložíte i ostatní druhy svěrek. Ty vám pak nebudou překážet pod nohama a budou vždy připraveny k použití.



Související produkty

Zpět na seznam článků