Pilový pás by měl být v rámci daných možností vždy co nejširší, nikdy ovšem ne širší než dovoluje vaše pila. Tento údaj by opět měl být k dispozici v uživatelské příručce.
Výdrž pásu
Čím je pás širší, tím vyšší zátěž vydrží, aniž by kamkoliv uhýbal. Široké pilové pásy mají vyšší životnost a celkovou výdrž a také přesněji provádí přímé řezy.
Rádius řezu
Dalším klíčovým parametrem výběru šířky pásu je zamýšlený rádius řezu – pro řezání křivek je vhodný tenký pás, pro rovné řezy široký. Široký pás se také hodí pro hrubé dělení materiálu.
Poznámka:
Obecně je vhodné mít vyhrazené konkrétní pásy pro konkrétní úkony. Způsob použití a druhy prováděných řezů časem ovlivňují vlastnosti pásu – proto se například úzké pásy využívané k řezání křivek nehodí pro řezy rovných dílců.
Šírka pásu (Y)
|
Minimální rádius (X)
|
25 mm
|
175 mm
|
20 mm
|
140 mm
|
16 mm
|
100 mm
|
13 mm
|
65 mm
|
10 mm
|
40 mm
|
8 mm
|
25 mm
|
6 mm
|
15 mm
|
3 mm
|
3 mm
|
Rozteč zubů pilového pásu – TPI
Hrubý zub (tpi 2, tpi 3 a tpi 4)
používá se na velké průměry a na hrubší rychlé řezy. Jsou vhodné na řezání podélného, měkkého a syrového (čerstvého) řeziva.
Střední zub (tpi 4, tpi 6 a tpi 8)
používá se na běžné řezání a je to nejpoužívanější velikost zubu. Používá se na podélné i příčné řezy, nabízí nejlepší poměr mezi rychlostí a čistotou řezu.
Jemný zub (tpi 10 a tpi 14)
používá se na jemné vyřezávání a tam, kde je požadavek na vysokou čistotu řezu. Nejčastěji se používá na vyřezávání překližek a nebo deskového materiálu do výšky 10mm.
Označení TPI
|
Vzdálenost mezi špičkami v [mm]
|
2 TPI
|
13 milimetrů
|
3 TPI
|
8,5 milimetrů
|
4 TPI
|
6 milimetrů
|
6 TPI
|
4 milimetry
|
8 TPI
|
3 milimetry
|
10 TPI
|
2,5 milimetru
|
14 TPI
|
1,8 milimetru
|
TPI je zkratka anglického spojení "Teeth Per Inch", neboli "Zuby na palec" – tedy kolik zubů se vejde do délky jednoho palce (25,4 mm). Proto čím vyšší TPI, tím je menší rozteč zubu.
JEMNOST ŘEZU
Obecně platí, že vyšší TPI je vhodné pro jemnější a přesnější řezy a nízké pro hrubé, které nevyžadují vysokou přesnost a kvalitu opracování.
RYCHLOST A VÝŠKA ŘEZU
Vyšší hustota zubů ovšem znamená menší odvod materiálu (pilin), což má za následek jak nižší rychlost řezu, tak menší maximální průměr řezaného materiálu (výšku řezu).
Logicky tak vyšší TPI použijete pro jemnou a precizní práci na tenčích kusech materiálu, a nízké TPI pro vyšší řezy nebo pro hrubé a rychlé dělení.
|
Nízké TPI
|
Vysoké TPI
|
Charakteristika řezu
|
hrubý
|
jemný a přesný
|
Průměr řezaného materiálu
|
vyšší průměr materiálu
|
tenký materiál
|
Rychlost do řezu
|
vyšší rychlost
|
nižší rychlost řezu
|
Směr řezu
|
řez podél vlákna
|
proti vláknu
|
Zvolte správný zub. REGULAR, SKIP, HOOK nebo tvrdokovové zuby?
Zuby na pilovém pásu mohou mít různé tvary. Zpravidla narazíte na tři nejtypičtější druhy zubů, označované anglickými slovy – Regular (běžný), Hook (hák) a Skip (přeskočit).
- nejběžnější varianta zubu
- zub má klasický tvar s úhlem 0°
- pás mívá spíše vyšší TPI
- vytváří jemnější řez do většiny druhů dřeva.
SKIP (přeskočit)
- má stejně jako Regular zuby v úhlu 0°
- zuby jsou rozmístěny daleko od sebe, jako by každý druhý chyběl
- oproti zubům tvaru Hook nejsou tak agresivní, ale nemají vyloženě jemný řez
- velmi se hodí pro hrubé dělení materiálu.
- pás mívá spíše nižší TPI
- specialitou je, že zuby jsou lehce zahnuté v úhlu 10°
- pás je schopný agresivnějšího řezu, například do tvrdších a odolnějších dřev.
Podobně jako pilové kotouče, i pilové pásy se vyrábějí v provedení s tvrdokovovými zuby. Výhodami těchto pásů jsou vyšší odolnost a přesnost, a také znatelně delší výdrž. S tvrdokovovými zuby zvládnete snadno provést jinak obtížné řezy, ať už z hlediska tvrdosti dřeva, či nároku na úsporu materiálu.
Proto se skvěle hodí na práci s hodnotnějšími, třeba exotickými druhy dřevin, kde je kladen důraz na tenkost a přesnost řezu, aby docházelo k co nejmenšímu prořezu materiálu. Díky přesnosti a jemnosti řezu navíc odpadá nutnost výsledek hoblovat – stačí pouze přebrousit.