Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Pilové plátky CMT jsou vyráběny nejnovějšími technologickými postupy na nejmodernějších strojích. Tyto pilové plátky jsou speciálně určeny pro přesné řezy měkkého i tvrdého dřeva, překližky, OSB desek, laminátů, plastů, plexiskla, kovů, železných a neželezných materiálů, hliníku, laminátu a nerezové oceli. Jsou vyráběny ze tří druhů materiálů.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily
 

Základní rady při výběru pilových plátků

Typy upnutí pilových plátků

Před nákupem pilového plátku je nutné si zjistit, jaké má vaše kmitací pila upínání. Existují dva upínací systémy, každý z nich je vhodný pro jiný typ přímočarých pil. Systém se stopkou typu T je nejpoužívanější a v současné době nejvíce rozšířený. Univerzální systém se stopkou typu U často najdete u starších modelů nebo u velmi levných hobby pil.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily
 

Výběr pilových plátků podle řezaného materiálu

Typ materiálu

Je třeba si ujasnit, jaký materiál budete řezat, zda to bude masivní dřevo, překližka, laminovaná dřevotříska nebo třeba ocelový plech. Na masiv jsou určené plátky s menším počtem zubů, které jsou však vetší. Na kov a lamino se naopak častěji používají plátky s větším počtem malých zubů.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily
Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Tloušťka a tvar řezu

Druhé kritérium pro výběr je tloušťka řezaného materiálu a tvar řezu, tedy zda budete řezat pouze rovné řezy nebo například oblouky a kruhové výřezy. Pro řezání oblouků jsou nejvhodnější plátky s co nejmenší šířkou těla, které se v řezu tolik nesvírají a umožňují tak snadné zatáčení v řezu. Tyto plátky jsou většinou poměrně krátké.

Délka a hrubost plátku

Výběr délky kmitacího plátku záleží na tloušťce materiálu, který chceme řezat. Hrubost zubu vyberete podle řezaného materiálu, stejně tak směr zubů pro potřebu čistého řezu z jedné nebo druhé strany. Orientaci v druzích plátků pak usnadňují grafické symboly znázorňující druh a sílu materiálu, pro který jsou určeny.


Co je předkmit a jak jej nastavit

U některých přímočarých pil se můžeme setkat s funkcí předkmitu (také označována jako rozkmit nebo orbitální pohyb pilového plátku). Předkmit spočívá v kyvadlovém pohybu pilového plátku vpřed a vzad během řezání (opisuje elipsu). Usnadňuje vyklízení pilin z linie řezu a z plátku, což vede k menšímu odporu při řezání. Výsledkem je rychlejší řezání a nižší šance zaseknutí plátku v řezaném materiálu. Je užitečný hlavně pro hrubé řezy. Nastavení většího předkmitu tedy urychlíte řezání, tzn. čím větší předkmit, tím rychlejší řez a čím menší předkmit tím přesnější řez.

Předkmit není vhodný pro řezání tvrdších materiálů jako jsou kovy a velmi tvrdé dřeviny, nehodí se ani pro řezání laminovaných dřevotřísek.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Správné nastavení rychlosti kmitání

V dnešní době jsou už téměř standardně přímočaré pily vybavovány i elektronikou, která vám umožní regulovat výkon, tedy rychlost kmitů plátku. Rychlost kmitání pilového plátku nastavujeme v závislosti na řezaném materiálu. Do tvrdých materiálů, jako jsou kovy, tvrdé dřeviny nebo sklolaminát, je nutné používat pomalou rychlost kmitání pro udržení co nejdelší životnosti pilového plátku. Při vysoké rychlosti řezu do velmi tvrdých materiálu totiž dochází k přehřátí plátku, a tedy i k rychlému otupení. Naopak při řezání měkčích materiálu (dřevotříska, borovice, smrk) je vhodné používat vyšší otáčky pro rychlejší a efektivnější řezání. Elektronika některých profesionálních přímočarých pil navíc dokáže zajistit zpomalení kmitu na začátku a konci řezu. Zpomalení zajišťuje přesnější najetí do materiálu a při ukončení řezu minimalizuje vyštípnutí třísek.


Výběr plátku podle jejich materiálu

Plátky do přímočarých pil se neliší pouze podle materiálu, který s nimi budeme obrábět, rozdíl je i v materiálech, ze kterých jsou vyrobeny. Standardně se vyrábí ze tří typů oceli.

HCS uhlíková ocel: pro řezání měkkých dřevěných materiálů, dřevovláknitých desek a měkkých plastů. Nejpoužívanější materiál u levných a hobby plátků.

HSS rychlořezná ocel: hloubkově kalená vysokovýkonná ocel pro řezání tvrdších materiálů jako jsou kovy a tvrdé dřeviny.

BIM Bimetal (dvojkov): Jde o spojení vlastností HCS a HSS, jsou vhodné pro řezání tvrdého dřeva, abrazivních dřevěných materiálů, tvrdých plastů a tvrdších materiálů, jako jsou neželezné a železné kovy. Výhodou bimetalových plátků je dlouhá životnost a dobrý poměr ceny a výkonu.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Druh řezu dle Geometrie zubů

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Frézované a rozvedené zuby. Vhodné na rychlé hrubé řezy do měkého / tvrdého dřeva, hliníku, plastů a neželezních kovů.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Frézované a zvlněné zuby. Vhodné pro jemné rovné řezy do překližky, měkké oceli, hliníku, neželezných kovů a plastů.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Broušené a rozvedené zuby. Vhodné na rychlé řezy do dřeva.

Výběr pilových plátků do přímočaré pily

Broušený úhel břitu a ozubení. Vhodné pro jemné a hladké řezy dřeva a plastu.


Obecné doporučení pro práci s přímočarou kmitací pilou

Pro nejefektivnější řezání přímočarou pilou tlačte pilu kolmo proti řezanému materiálu tak, aby nedocházelo ke zvedání stolku pily, netlačte ale do řezu a nechejte pilu volně jet. Pokud vám pila při řezání příliš vibruje a poskakuje, je nutné upravit otáčky.

Zpravidla platí, čím větší počet menších zubů (větší TPI), tím jemnější, ale pomalejší řez bude. Naopak čím menší počet větších zubů (menší TPI), tím rychlejší, ale zároveň hrubší řez.


Plátky do kmitacích pil
 

Pilové listy pro kmitací pily

Tyto pilové plátky jsou speciálně určeny pro přesné řezy
měkkého i tvrdého dřeva, překližky, OSB desek, laminátů, plastů, plexiskla, kovů, železných a neželezných materiálů, hliníku, laminátu a nerezové oceli.

Koupit


Kluzivo pilové plátky



Použití kluziva při práci s pilovými plátky výrazně prodlouží jejich životnost.

Výkonné pilové plátky pro pily ocasky



Výkonné pilové plátky pro pily ocasky, maximální životnost a výkon ve všech řezaných materiálech.




Zpět na seznam článků