Jaké řezné podmínky jsou nejlepší pro frézování?

Spodní fréza - frézování

Na základě častých dotazů od zákazníků jsme pro vás připravili odpovědi, přehled a rady, jak zvolit nejlepší podmínky pro frézování a obrábění dřeva.

Jaké vybavení je nejlepší používat?

Používat zcela nové a vysoce kvalitní nástroje není to samé jako používat ty staré a otupené. Zvýšené vibrace nástroje jsou totiž přímým důsledkem opotřebení, které může vést k nekvalitně ofrézovanému povrchu. V tomto případě snížení rychlosti posuvu vede ke snížení vibrací, ale naopak vyšší rychlost posuvu zlepšuje výsledky opracování.


Které faktory ovlivňují výkon používaného nástroje?

Výdrž ostří a životnost nástroje ovlivňuje mnoho faktorů. Například kvalita upínací kleštiny, tuhost a vyosení nástroje, stav a kvalita lamel kleštiny, přesah zubu přes tělo nástroje, kvalita ostří nástroje, připojení na odsávání prachu, a dokonce i vlhkost frézovaného materiálu.


Který nástroj bych měl používat?

Počet frézovacích zubů a průměr frézovacího nástroje výrazně ovlivňují pracovní parametry. V zásadě se dá říci, že čím více frézovacích zubů a čím větší je průměr nástroje, tím větší je rychlost posuvu.


Jaká je hloubka frézování, které mohu dosáhnout?

Hloubku frézování ovlivňuje konstrukce nástroje, jeho délka a délka řezných zubů. Při potřebě větší hloubky frézování je nezbytné snížit rychlost posuvu. Pro mělké řezy je třeba rychlost naopak zvýšit.


Jaké otáčky bych měl zvolit na ruční frézce?

Zvýšením otáček nástroje se zlepšuje kvalita opracování dřeva. Zároveň se však zvyšuje také tření mezi nástrojem a výrobkem. Výsledkem je zkrácení životnosti nástroje. V ideálním případě je třeba zvolit nejnižší potřebné otáčky při zachování požadované kvality opracování.


Jaké výkonnosti a opracování mohu dosáhnout?

Hrubé a jemné frézování rozhodně neznamená totéž! Je třeba se rozhodnout, co je pro vás důležitější, jestli kvalita, nebo kvantita. K prodloužení životnosti frézovacího nástroje je dobré zvolit nejvyšší možnou rychlost posuvu, která odpovídá vámi požadovanému povrchu.


Které materiály mohu frézovat?

Dřevo je dobrý příklad přirozeného vláknitého kompozitu. Skládá se z přírodního vláknitého materiálu, elastických a flexibilních buněk (celulóza), které jsou spojeny pomocí velmi tuhé látky (lignin). Je to anizotropní materiál, což znamená, že je směrově závislý – s měnícím se směrem podél objektu (suku). S kolika druhy dřeva a dřevěných materiálů jste se již seznámili? Nezapomeňte, že žádné dva kusy dřeva nejsou stejné! Ve skutečnosti vám dva různé kusy se stejnými pracovními parametry přinesou dva velmi rozdílné výsledky.

Rychlost posuvu je závislá na několika faktorech, jako jsou ty uvedené výše – a to je jen několik příkladů. Je důležité zvážit všechny faktory a následně vybrat optimální rychlost posuvu vhodnou pro nástroj i váš požadavek na kvalitu opracování.

IGM a CMT jsou synonymem pro vysoce kvalitní stopkové frézy.
Při výběru nástroje si dávejte pozor, od kterého výrobce ho pořizujete


Všemu rozumím, ale kde mám začít?

Nejlepší způsob, jak zjistit ideální nastavení, je krok za krokem testovat a měnit nastavení otáček a posuvu, až dojdete k takovému výsledku, jaký požadujete.

Jedna varianta, jak zjistit ideální nastavení, je použít mikrometrické měřidlo a změřit velikost třísky, která vznikne při frézování. Pravidlo pro tloušťku třísky zní: Když je tříska příliš silná, dojde ke špatnému a hrubému opracování. Pokud je tříska příliš tenká, má to negativní vliv na životnost nástroje a dojde k rychlému opotřebení břitu. Zuby nástroje se více ničí třením a zahříváním než odstraňováním materiálu.

Až budete příště nastavovat řezné podmínky, je třeba řádně posoudit požadavky na vykonanou práci nástroje a zatížení nástroje podle velikosti třísky. A pak se pokusit nastavit řezné podmínky podle výše uvedených faktorů.

S pomocí vzorců uvedených níže potom pokračujte v nastavení vhodné rychlosti posuvu. To vám pomůže rychleji dosáhnout lepších výsledků a budete mít zásadní informace, které při frézování využijete.

Výpočet nejvhodnější rychlosti posuvuSchéma frézování pro výpočet rychlosti posuvu

Řešení problémů při frézování

Nejlepší stopkové frézy naleznete jedině u nás!




Zpět na seznam článků